Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru, odlikovana z redom za zasluge

Predsednik republike Borut Pahor je odlikovanja podelil na slovesnosti v predsedniški palači. Odlikovanje je prejela tudi Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica SAZU.

Zinka Zorko je prejela odlikovanje za izjemen prispevek k slovenski dialektologiji in utrjevanje mednarodnega ugleda slavistike, so sporočili iz urada predsednika republike.

Zinka Zorko, zaslužna profesorica Univerze v Mariboru in redna članica SAZU, je danes najboljša poznavalka slovenskih koroških, štajerskih in panonskih narečij in govorov. Sodi v generacijo slovenskih slavistov, ki so utrdili temelje slovenske dialektologije. Svoja raziskovanja je usmerila tudi na druga narečna območja. Pomembna novost so bile njene raziskave medsebojnega vpliva posameznih ravni narečij v stiku s knjižno normo ter nemščino, madžarščino in hrvaško kajkavščino v 19. in 20. stoletju. Njeno delo je najboljši prikaz vitalnosti slovenske znanosti, ki odmeva tudi v mednarodnem prostoru, obenem pa dokaz enakovrednosti slovenščine kot jezika svetovne znanosti.

Vir: um.si