Znanost in vsakdanje življenje sta zelo prepletena

Slovenski matematik dr. Bojan Mohar je eden od 18 eminentnih znanstvenikov, ki jim je Kanadsko kraljevo združenje letos podelilo priznanja za vrhunske dosežke. Priznanje Johna L. Synga, ki so mu ga izročili v soboto, 17. novembra 2018, si je prislužil z rezultati na področju topološke teorije grafov. Čeprav deluje na abstraktni ravni, ki je laikom težko dojemljiva, je prepričan, da sta znanost in vsakdanje življenje zelo prepletena. In tudi njegova dognanja, čeprav so povsem teoretska, prej ali slej pokažejo uporabno vrednost.

Dr. Bojan Mohar, je redni profesor in nekdanji dekan Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) Univerze v Ljubljani, zdaj raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko, hkrati pa deluje na kanadski Univerzi Simona Fraserja v okviru prestižnega raziskovalnega oddelka Canada Research Chair.

V Kanadi so ga kot enega najprodornejših diskretnih matematikov (za to vejo matematike je značilno, da obdeluje podatke v končnih množicah) prepoznali že predlani, ko je dobil Eulerjevo medaljo. V Sloveniji je prvo priznanje, nagrado Borisa Kidriča, dobil leta 1990, pred slabim desetletjem je postal tudi republiški ambasador znanosti.

Njegov članek o Laplaceovih matrikah ima po Googlovem štetju skoraj 1500 citatov. Bojan Mohar meni, da je matematik poklic prihodnosti.

Vir: delo.si