Зошто да научите словенечки јазик пред почетокот на студиите?

Словенија полека, но сигурно станува главна студентска дестинација во регионот, а интересот кај младите од Запад Балкан за изучување на словенечкиот јазик од година во година расте. На словенечките универзитети годишно се запишуваат околу 5000 странски студенти, од кои околу 3000 од нив доаѓаат од државите на поранешната заедничка држава.